Срещи в Пирин планина

Изчерпана

През 1994 година авторът и неговата българска съпруга, подтикнати от любовта им към природата, предприемат една няколкодневна екскурзия из Пирин планина, която ги довежда до село Рожен. Те се влюбват в очарователното село с неговите приветливи, позастарели жители и решават да си построят къща в това впечатляващо кътче от югозападна България.

В книгата са описани преживяванията на автора през последвалите години, изпъстрени с множество приятни, чудновати, но и отрезвяващи истории, както и с ярки епизоди, украсени с местен колорит. Наред с представянето на „страната и хората“ и „фауната и флората“, авторът се спира и на дълбоките промени, настъпили в България след смяната на политическата власт през есента на 1989 година. В книгата са включени и някои моменти от българската история, които спомагат за разбирането на днешна България и нейното бъдещо развитие.

Централно място в книгата заемат обаче срещите и преживяванията на автора със забележителни хора и характери. Към тях принадлежат интересните разговори с 80-годишния бай Борис, оттеглил се преди 30 години в планината поради проблеми с комунистическата власт, цветистият пазарлък на трима цигани при продажбата на един кон, дружбата с един роженлия, който поиска и получи „един милион, независимо в каква валута“ за една малка полянка, но също така и продължилото 10 години господство на един, внезапно появил се, странник в попско расо в Роженския манастир.

Срещи в Пирин планина: предна корица
Заглавие: Срещи в Пирин планина
Автор: Франк Побел, Германия
Превод от немски: Соня Селенска-Побел
Година на издаване: 2011
Формат: 14 x 19,5 cm, 144 стр.
ISBN 978-954-92436-6-6