Между шпиони

Тази книга е уникална. Уникална е не защото е написана от двама автори, при това единият е швед, а другият — руснак, а защото авторите представляват два лагера, противоположни един на друг и напълно несъвместими. Единият е бивш съветски и руски офицер от разузнаването, работил в Швеция в периода 1977—1982 година, а другият е шпионин, който шпионира шпиони начело на контрашпионажа в шведските служби за сигурност.

За авторите

Още в юношеството си Туре Форшберг започва да се интересува от Съветския съюз и от „комунистическата лудост“, както сам се изразява. След 10-годишна кариера като полицай и следовател започва работа към шведските служби за сигурност СЕПО. В продължение на 14 години до пенсионирането си през 1994 г. оглавява отдела за контраразузнаване в СЕПО, т.нар. руска бригада.

Между 1977 г. и 1982 г. Борис Григориев, полковник от КГБ, отговаря за нелегалната резидентура на съветското разузнаване в Швеция. В резултат от медийното внимание около инцидента със заседналата в шведски териториални води съветска подводница U-137 през 1981 г., при който е изпратен да съдейства на съветския екипаж, е отзован, тъй като самоличността му става известна на широката общественост.

Между шпиони: предна корица
Заглавие: Между шпиони
Автори: Туре Форшберг (Швеция), Борис Григориев (Русия)
Превод от шведски: Ивелина Генова
Година на издаване: 2011
Формат: 13 x 19,5 cm, 286 стр., с фотографии
ISBN 978-954-92436-5-9